Hybridní konference? Streamování webkamerou už dnes nestačí
Režijní formát konferencí se blíží televiznímu zpravodajství, říkají specialisté z centra Abzac.
Zobrazit celý článekJe to jeden z nejslavnostnějších okamžiků v dosavadním životě mladého člověka. Složení slibu spondeo ac polliceor, převzetí čerstvého vysokoškolského diplomu a pak příjemná oslava v kruhu nejbližších… Jak se na promoční oslavu připravit takovým způsobem, aby se z ní stal skutečně příjemný zážitek, na nějž budou všichni zúčastnění ještě dlouho vzpomínat?
1. Sestavte si guestlist
Hned v počátcích plánování se pevně rozhodněte, koho na promoce pozvete. Většinou jde o nejbližší příbuzné (sourozenci s partnery, rodiče a prarodiče), kamarádi se promoční hostiny standardně neúčastní. Taková skupinka oslavenců průměrně čítá od osmi do dvaceti lidí.
2. Určete rozpočet
Nenechte se vmanévrovat různými doporučeními do mantinelů toho, kolik by měla promoce stát. To je totiž značně individuální. Někdo neváhá za posezení utratit až astronomické sumy, zatímco druhému přijde utratit pár tisíc korun jako zcela zbytečné, aniž by zde celkové bohatství rodiny hrálo nějakou roli. Určitě platí, že i skromněji pojatá oslava může být zážitkem na celý život.
3. Uvažujte slavnostně
Vyjít si jen tak do restaurace a vybrat si, na co máte zrovna chuť, nebo připravit pravou slavnostní tabuli? Promoce se váže k druhé možnosti. Rozdíl tkví v tom, že slavnostní menu je vždy a neoddiskutovatelně jednotné pro všechny účastníky. Výjimky tvoří vegetariáni, alergici či osoby jiným způsobem citlivé na některé složky potravy. Šikovný kuchař se s omezeními jistě popasuje. Například maso v rybím rizotu lze podávat ve formě lososového filátka, které se vegetariánům na rýži jednoduše nenaservíruje.
Zároveň platí, že slavnostní menu by mělo být minimálně pětichodové – předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a káva.
4. Myslete na babičku…
Možná vás baví představa vaší babičky, jak prostřednictvím jídelních hůlek vede nerovný boj s maki sushi… Ale zároveň snad chcete, aby si promoční oslavu užila také ona. Bylo by tedy dobré vyjasnit si se všemi účastníky hostiny předem jejich preference a ve finále dát na společný kompromis. Takže ve zkratce – pokuste se vybrat jídlo vhodné pro všechny.
5. …a na květiny
Promoce je z těch příležitostí, které vyžadují pouze střídmou dekoraci. Zapomeňte na poházené okvětní lístky růží po ubrusu a nápadně blyštivá cingrlátka a pověřte své hostitele přípravou decentního aranžmá slavnostní tabule. Zdobit ji mohou třeba nevzrostlé kytice, přes které každý ze stolovníků uvidí na protilehlou hranu stolu. Počítejte také s tím, že od vašich blízkých dostanete kytice – nechte si proto připravit odkládací stůl, kam se několik rozměrnějších pugétů vejde. Samozřejmostí je slavnostní prostření jídelního stolu.
6. Separujte se
Nenechte si pokazit oslavu vnějšími vlivy. Příliš hlučný zaplněný lokál nebo nevhodně se chovající jednotlivec vám posezení v restauraci znepříjemní i natolik, až budete chtít, aby už všechno skončilo. Patáliím se dá jednoduše předejít – rezervujte si salonek či jinak oddělenou část podniku, kde budete mít dostatek soukromí.
7. Obohaťte promoce programem
Jestliže jste si na oslavu vyhradili víc času, zkuste jej smysluplně využít. Obědvat třeba pět hodin bez doprovodného programu může být přece jen trochu zvláštní. Maximálně vhodné je zahájit hostinu proslovem, kdy většinou promlouvá otec promujícího a oficiálně mu blahopřeje. Na to může čerstvý absolvent reagovat svou vlastní řečí a poděkovat rodičům i dalším blízkým za jejich podporu. Čím menší skupinka, tím adresnější a osobnější může takové poděkování být.
V případě, že to technické vybavení prostoru umožňuje, bývá vítaným zpestřením promoční oslavy videoprojekce v podobě slideshow, která zachycuje průběh absolventova studia. Pokud oslavenci nesedí řečnění „spatra“, je zajímavější variantou projev předtočit a přehrát v rámci projekce.
8. Užijte si to
V noci se dobře vyspěte, celou událost prožívejte a nebuďte zbytečně negativní kvůli malichernostem. Promoce jsou mimořádným milníkem vašeho života a stojí za to si je na maximum užít.