• Hlavní strana
  • Aktualita: Netradiční posezení. V Abzacu jsme vtipně využili pytle od výběrové kávy

Netradiční posezení. V Abzacu jsme vtipně využili pytle od výběrové kávy


V Abzacu jsme prostě hračičkové. Často se nám stává, že někdo z našich hostů za námi přijde a až obdivně se zajímá o různé řemeslné detaily a vybavení našeho centra. Proto jsme se rozhodli, že některá atraktivní témata postupně zpracujeme na našem blogu.

 

Mezi horskou biosférickou rezervací Apaneca – Ilamatepec ve středoamerickém Salvadoru a Brnem leží bratru nějakých 9.941 kilometrů. Přesně takovou vzdálenost k nám musela urazit třicítka jutových pytlů, které se používají k přepravě kávových zrn z Ameriky do Evropy. A my jsme si z nich ušili super designové sedací vaky!

Vysokohorskou arabicu značky Café Majada místní farmáři v Salvadoru pěstují na sopečných svazích v nadmořské výšce od 900 do 1.800 metrů. Surovou nepraženou kávu balí do jutových pytlů a odesílají na export. Do České republiky ji se svou společností SCA Morava dováží náš kamarád Jirka Novák, partner kávové sekce České barmanské asociace. Když jsme se ho zeptali na tři desítky prázdných pytlů, s radostí nám je ze skladu přivezl.

 

Pytle si uchovávají zvláštní, lehce nakyslé aroma kávovníkových plodů. Charakteristickou vůni kávy, kterou dobře známe a milujeme, totiž zrna získávají až po upražení. Při tomto procesu v kávě karamelizuje kolem 800 aromatických sloučenin, zrna se také stávají lehčími a objemnějšími.

 

Dalším craftovým prvkem je originální potisk pytlů značkou kávy a cílovou destinací, v našem případě Czech Republic. Zkrátka ideální artefakt s příběhem pro stylovou dekoraci interiéru.

Aby mohly pytle sloužit k sezení, museli jsme je naplnit odpovídajícím materiálem. Za ten nejvhodnější a z hlediska nákladů výhodný jsme zvolili molitanové zbytky od čalouníků, které bylo potřeba rozmělnit. Po řadě neúspěšných experimentů se k tomu ukázal být nejvhodnější zahradní drtič větví.

 

Jelikož by se molitanové kousíčky skrze hrubý úplet pytlů sypaly ven, čekal nás ještě mezikrok v podobě ušití vaků. Ty jsme naplnili celkem tisíci litry molitanu a vložili je do pytlů. Na závěr efektní zašití pytle ručním stehem, a máme hotovo!

 

Jutové pytle nám výborně slouží v běžném eventovém provozu. Parádní jsou k ozvláštnění vizuálně chladné části prostoru, podobně jako když na holou zeď pověsíte obraz. Osvědčily se nám také jako obložení rautového stolu nebo kamufláž prodlužky či zásuvky.

Nejširší uplatnění ale najdou pro sezení neformálního a lounge typu, například při teambuildingových aktivitách nebo jako zóna pro kouření vodní dýmky. Na rodinné akci je zase ocení děti, které mohou po pytlích skákat, a rozhodně je kvůli tomu nikdo neokřikne. Takový dětský koutek včetně koberce se silnicí a bedny hraček umíme nainstalovat třeba do salonku Shooter vybaveného gumovou podlahou, takže malým výtržníkům při dovádění nehrozí žádná újma.

 

No uznejte, není to zábavnější a krásnější, než si prostě v obchodě koupit klasický sedací pytel?

Zpět na všechny aktuality

Další článek

  • Jak na originální šejkry? Laserovým paprskem!

    Dobře zvládnuté detaily posunují zážitek na další úroveň, proto jsme inventář centra Abzac opatřili jeho logem - vygravírováním pomocí laserového paprsku.

    Zobrazit celý článek
    Jak na originální šejkry? Laserovým paprskem!
  • 8 tipů pro nezapomenutelnou promoční oslavu

    Je to jeden z nejslavnostnějších okamžiků v dosavadním životě mladého člověka. Složení slibu spondeo ac polliceor, převzetí čerstvého vysokoškolského diplomu a pak příjemná oslava v kruhu nejbližších… Jak se na promoční oslavu připravit takovým způsobem, aby se z ní stal skutečně příjemný zážitek, na nějž budou všichni zúčastnění ještě dlouho vzpomínat?

    Zobrazit celý článek
    8 tipů pro nezapomenutelnou promoční oslavu
  • Klubový talíř. Velká neznámá současné gastronomie?

    Parádní věci v našich životech si zaslouží své místo na piedestalu, a jednou z nich je určitě i jídlo doprovázející různé slavnostní příležitosti a milníky. Oním podstavcem slávy, na nějž se takový pokrm klade, bývá klubový neboli předložní talíř (anglicky base plate).

    Zobrazit celý článek
    Klubový talíř. Velká neznámá současné gastronomie?